Havaların soğuduğu; hâlsizlik, isteksizlik ve yorgunluğun ortaya çıkmaya başladığı kış aylarında, vücut bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha korunmasız bir hâle gelir. Vücudun bağışıklık sistemi zayıflamaya başlar ve grip, nezle gibi bulaşıcı soğuk algınlıklarına yakalanma riski artar. Vücut direncinin düşmesi yaraların daha yavaş iyileşmesine, doku iltihaplanmalarına, kaslarda zayıflamalara ve kronik yorgunluk sendromu rahatsızlıklarına neden olabilir. Kış çayları bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı etkin bir koruma sistemi sağlar.
Kış Çayı Nedir?
oKış çayının içindekiler sabit malzemeler değildir. Aktarların ve farklı markaların hazırladıkları kış çayları karışımları farklılık gösterebilmektedir.
Ihlamur, adaçayı, zencefil, zerdeçal, tarçın, kuşburnu, nane, karanfil gibi bitkiler ve portakal, limon, elma, ayva gibi meyveler kullanılarak hazırlanan kış çayı, bal ile tatlandırıldığında kuvvetli bir antioksidan karışım hâline gelir.
Evde hazırlanan kış çayı için bitkiler kurutularak kullanılır.
Evde yapılabildiği gibi poşetler hâlinde farklı bitkilerin belirli oranlarda karıştırılması ile hazırlanan bitki çayları da kış çayı olarak kullanılabilir.
Ticari amaçla hazırlanan kış çayı fiyatı uygun olması nedeniyle sıklıkla tercih edilir.
Hazır Kış Çayı Nasıl Demlenir?
Kış çayı tarifleri hazırlanırken de çoğu bitki çayında olduğu gibi sıcak su içine malzemeler atılarak demleme yapılması uygundur.
Genel olarak kaynamadan alınan su hazır kış çayı üzerine dökülerek en fazla 5-6 dakika sonra içilmelidir.
Kış Çayı İçinde Neler Var?
Karahindiba, papatya, ginseng, yeşil çay, tarçın, nane, okaliptus, hibiskus, havlıcan, karanfil, ıhlamur, adaçayı, ekinezya, zerdeçal, zencefil gibi malzemeler kullanılarak hazırlanan kış çayının içerisinde neredeyse tüm şifalı bitkiler yer almaktadır.
Ayrıca ayva, elma, limon, portakal, mandalina gibi meyveler kullanılarak hazırlanan meyveli kış çayı çeşitleri de aromaları nedeniyle sevilerek tüketilir.
Kış Çayı Faydaları Nelerdir?
Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artırır ve hastalıklara yakalanma riskini ortadan kaldırır.
Kış çayı bitkileri kışın ve soğuğun olumsuz etkilerinden korunmak ve hem kışın hem de özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan rahatsızlıkların semptomlarını hafifletmek için faydalıdır.
Balgam söktürücü özelliğe sahip olan kış çayı, akciğerlerdeki balgamı sökerek öksürüğü önler ve burun akıntısına iyi gelir.
Antioksidan içeriği ile vücut hücrelerine oksijen gidişini artırır ve yorgunluğu önleyerek canlılık ve zindelik sağlar.
Sakinleştirici etkiye sahiptir, stresi engelleyerek depresyonun tedavisinde etkin rol oynar.
Astıma faydalıdır, göğüs ağrısını önler.
İltihap kurutucu etkisinden dolayı soğuk algınlığı sonucu oluşan bademcik iltihabına faydalıdır.
Ses tellerini güçlendirici etkiye sahip olan kış çayı, soğuk algınlığı sonucu oluşan ses çatallaşmalarını düzeltir.
Toksin maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır, vücutta biriken fazla suyu da dışarı atarak ödem oluşmasını engeller.
Kan basıncını artırarak tansiyonu düzenler.
Gaz söktürücü özelliğe sahip olan kış çayı hazımsızlık, şişkinlik gibi mide bağırsak problemlerine iyi gelir.
Doğal bir ağrı kesicidir. Boğaz, baş ve göğüs ağrısına iyi gelir.
Kış Çayı Zayıflatır mı?
Kış çayı metabolizmayı hızlandırcı etkiye sahiptir.
Doğrudan zayıflama etkisine sahip olmasa da düzenli olarak kullanıldığında ödem ve toksin atımını kolaylaştırdığı için zayıflamaya yardımcı olabilir.
Kilo problemi olanların, tüketirken şeker, bal gibi tatlandırıcı kullanmamaları önerilir.
Kış çayı tüketerek hem kış mevsiminde sıklıkla görülen soğuk algınlıklarına karşı korunabilir hem de yeterli ve dengeli bir diyet ile birlikte kilolarınıza veda edebilirsiniz.
Kış Çayı Tarifleri
Zencefil Limon ve Ballı Kış Çayı
Zencefil, limon ve bal kullanılarak hazırlanan muhteşem aromaya sahip kış çayı tarifi ile hem bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir hem de tüm kışı rahat bir şekilde geçirebilirsiniz.
Kış Meyveleri ile Hazırlanan Doğal Kış Çayı
Elma, muz, mandalina, ıhlamur, tarçın, zerdeçal, zencefil ve limon kullanılarak hazırlanan kış çayı karşımı, tam bir vitamin deposudur. Soğuk kış gecelerinde içinizi ısıtan doğal kış çayı ile hastalıklarla mücadele etme gücünüz artar.
Zencefil, Portakal ve Elma Kış çayı
Yüksek antioksidan içeriğine sahip olan portakal, elma, zencefil, tarçın ve karanfil kullanılarak hazırlanan meyveli kış çayı ile gribin tüm semptomlarına dur diyebilir vücudunuzdaki toksin maddelerden kolayca kurtulabilirsiniz.
Soğuk Algınlığına Kış Çayı
Ayva kabukları, limon, tarçın, ceviz perdesi, ıhlamur ve tatlandırıcı olarak bal kullanılan kış çayı, soğuk algınlığına karşı vücudu korur.
Tariflere sıcak su ekleyerek 5-6 dakika demlendikten sonra afiyetle içebilirsiniz.
Comments